Aikido Stratejisi

 


"Aikido Stratejisi", Price Action Analizi' nde bizim isimlendirdiğimiz bir kavramdır. Aikido stratejisini anlayabilmek için, aikido sporunun felsefesini bilmemiz gerekir. Aikido sporunda amaç, yukarıdaki görselde olduğu gibi; karşı taraftan gelen baskın gücüne karşın, daha az bir güç kullanarak bu baskıyı bertaraf edip, karşı tarafa üstünlük sağlamaktır. Bu mantığı price action analizinde modellersek, buna kısaca boşalt-doldur sistemi de diyebiliriz.

Aikido stratejisi, kısaca boşalt-doldur sistemidir. İlk başta baskın olan alıcıların, bir sonraki mum seansında yerlerini satıcılara bırakması veya ilk başta baskın olan satıcıların, bir sonraki mum seansında yerlerini alıcılara bırakması anlamına gelir. Yani, mantık olarak, alıcı(bull) veya satıcı(bear) taraflardan baskın olan herhangi birinin, bir sonraki mum bar' ında baskın gücünü yitirip, güç üstünlüğünün diğer tarafa geçmesi anlamına gelir.

Aikido stratejisi çoğunlukla tepe veya dip dönüşlerinin başladığı yerde karşımıza çıkar. Çünkü fiyat tepeye gelirken bir süre daha alım baskısı vardır. Aynı şekilde, fiyat dibe gelirken de, bir süre daha satış baskısı olacaktır. Bu durum, ta ki trendin yönünü değiştirecek alıcı veya satıcı grubu gelene kadar sürer. Trend yönü değişmeye başladığında, bunu öngöremeyen alıcı veya satıcılar mevcut pozisyonlarında ısrar ederler. Halbuki, karşılarında trendin yönünü değiştirebilecek daha güçlü olan diğer taraf vardır. İşte, bu anlarda çoğunlukla "Aikodo Mum Formasyonu" oluşur. Yani, trendin yönünün değiştiğini öngöremeyen alıcı veya satıcı taraflardan birinin boşaltılıp, yerlerine diğer tarafın yerleşmesi halidir. İşte bu esnada, aşağıdaki görseldeki gibi mum formasyon görünümü oluşur. Bu durumda anlarız ki, büyük ihtimalle trend değişmektedir. Bu durumda yapılması gereken ideal hamle, pozisyonlarımızı bu doğrultuda, düzenlememizdir.