RSI Uyumsuzlukları Stratejisi



"RSI Uyumsuzlukları Stratejisi", bir momentum indikatörü olan RSI İndikatörü' ndeki göstergede oluşan tepe veya dipler arasındaki yükseltinin doğrultusu ile, fiyat grafiği üzerinde oluşan tepe veya diplerin arasındaki yükselti farkının doğrultusunun zıt yönlü olduğu zamanlarda kullanılan bir stratejidir. Burada, rsi uyumsuzlukları stratejisini kullanırken, rsi uyumsuzlukları bize fiyatın gideceği yön hakkında sinyal verir. Ama bu durum tek başına yeterli değildir.

Rsi uyumsuzları görüldükten sonra diğer teyit argümanlarına ihtiyacımız vardır. Bundan dolayı, price action mum formasyonlarını ve stratejilerini teyit argümanı olarak kullanmak en ideal hamle olacaktır.

Burada rsi uyumsuzları gördüğümüzde, aklımıza şu sözü getirmeliyiz: "İndikatörler büyük ihtimalle yalan söylemez!". Yani, fiyat hareketinde düşen dip varsa ve aynı zamanda rsi indikatör' ünde yükselen dip varsa, bu durum bize fiyatta yükseliş hareketinin gelmekte olduğunu gösterir. Benzer mantıkla, fiyat hareketinde yükselen tepe varsa ve aynı zamanda rsi indikatör' ünde düşen dip varsa, bu durum bize fiyatta düşüş hareketinin gelmekte olduğunu gösterir.

Yukarıda görselde görüldüğü gibi, rsi uyumsuzluğunun bize verdiği fiyat yönü hakkındaki sinyalin, "strong", "medium", "weak", "hidden" olmak üzere 4 türünü görebilirsiniz.

Kısacası, bir robot algoritmasında olduğu gibi, trade işlemlerine girerken kullanacağımız rsi uyumsuzlukları stratejisi için, ilk adım olarak fiyat grafiği ile rsi grafiğini karşılaştırarak tepe veya dip uyumsuzlarını görmemiz gerekir. Bu adım sonrasında, price action analizi yapıp, price action stratejilerini kullanmak ve risk-getiri oranı belirleyerek, stoploss ve takeprofit emirleriyle pozisyonlara girmek ideal olacaktır.