Olumsuz - Aşırı Korku veya Cesaret

 


"Aşırı Korku veya Cesaret" olumsuz trade psikolojilerinden biridir. Yeterli finansal bilgisi ve tecrübesi olmayan trader' ler; açtıkları trade pozisyonları sonucunda, zarar ediyorlarsa korkarlar. Bu psikoloji ile amatör trader' ler, fiyatın destek bulabileceği bir yerde pozisyonlarını kapatıp zarar ederler. Bu durumu çoğu trader şöyle tanımlar: "Ben pozisyonumu kapattım, fiyatlar yükselmeye başladı!" Veyahut, fiyat ana desteği kırdığı halde, fiyatların tekrar yükseleceğini düşünürek, pozisyonlarına ekleme de yaparlar ve mevcut zarar eden pozisyonunu sürdürürler. Bu durumda, bu kişilerin zarar miktarları daha büyük olacaktır.

Bir başka durum olarak, yine amatör trader' ler açtıkları trade pozisyonlarında eğer kar ediyorlarsa, kendilerine özgüven ve cesaret gelir. Bunun sonucunda, gereksiz ilave trade pozisyonları açarlar ve ilave açtıkları bu pozisyonlardan zarar etmeye başlarlar. Bir süre sonra, bu amatör trader' lerin ettikleri zarar sonucunda, kar miktarları silinmektedir ve zarar miktarları artmaktadır.

Finansal piyasalarda, olumsuz trade pskilojilerinin etkisiyle zarar edenler, bu durumun farkında olmadıkları ve yeterli düzeyde finansal bilgiye, teknik donanıma, tecrübeye sahip olmadıkları için, sürekli para kaybederler. Esas önemli olan ve finansal piyasalarda para kaybetmemeyi sağlayacak olan en önemli parametrelerde biri "risk yönetimi" ' dir.

Risk yönetimini bilmeden, risk-getiri oranının önemini kavramadan ve tüm bunlarla ilgili formal bir uygulamalı eğitim almadan finansal piyasalarda gerçek para ile işlem yapmak, her seferinde zarar ile sonuçlanır. Finansal piyasalarda işlem yapıp kazanç sağlayabilmek profesyonellik ister. Bu iş, yatırım uzmanlığı, trader' lik mesleği alanına girer. Bu alanda, uygulamalı olarak öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi ve kavram vardır.