Niçin İlk Önce Demo Hesapta İşlem Yapmalı?



Son yıllarda finansal piyasalara(hisse senetleri, forex, vadeli işlemler, kriptoparalar,...) olan ilginin artması neticesinde, çoğu kişi internet üzerinden yatırım yapıp, trade işlemleri yapmaktadır. Bu süreçte, belirli finans eğitimleri alıp, finansal okuryazarlığı olan veya profesyonel yatırım danışmanlığı alan kişiler yatırım kararlarını doğru bir şekilde alıp, doğru bir şekilde trade ederek finansal piyasalardan kazanç sağlayabilirken; hiçbir finans eğitimi almamış, finansal okuryazarlığı olmayan kişiler de yanlış yatırım kararları alıp, yanlış bir şekilde trade yaptıkları için yüklü miktarlarda para kaybetmektedirler.

Finansal piyasalarda uzun vadeli yatırım yapmak, kısa veya orta vadeli trade yapmak yani trader olmak profesyonel bir meslektir. Günümüzde bankaların, aracı kurumların veya fon şirketlerinin yatırım departmanlarında çalışan fon yöneticilerinin yaptığı iş tam olarak budur. Sermaye sahibi olan, birikimlerini finansal piyasalarda değerlendirmek isteyen kişilerin paraları belirli isimlerdeki fonlar içerisinde toplanır ve fon yönetici tarafından finansal yatırım yapılmak üzere portföy yapılır. İşte, yapılan bu portföy' ün içerisindeki finansal enstürmanların hangileri olacağı, ne zaman işlem yapılacağı, piyasa takibi, kar realizesinin ne zaman yapılacağı, kar realizesinden sonra aynı enstürman' da mı devam edileceği yoksa yatırım için daha uygun farklı enstürmanlara mı giriş yapılacağı ... gibi finansal portföyün yönetimi ve getiri sağlamaya yönelik tüm kararlar, profesyonel fon yöneticileri tarafından alınmaktadır.

Tüm bu süreç, bu kadar kapsamlı iken, profesyonel olmayı gerektiren finansal yatırımcılık işini başarılı bir şekilde yapabilmek için, temel analizi, teknik analizi, price action analizini iyi bir şekilde öğrenmek, finansal okuryazar olmak gerekir. En önemli parametrelerden biri de trade psikolojilerini iyi bilmektir. Finansal piyasalarda işlem yapıp para kaybeden kişilerin çoğu, yeterli finans eğitimi olmadığı için yanlış zamanda, yatırım için uygun olmayan enstürmanlarda trade işlemleri yapar ve trade psikolojilerini de bilmediği için anlık psikolojisini iyi yönetemeyip, kaybeden kumarbaz psikolojisinde hareket eder ve daha da çok para kaybeder. Yeni başlayanlar ve profesyonel olmayan kişilerin gerçek hesapta işlem yapıp, para kaybetmesi kaçınılmazdır. Bunun için, ilk önce demo hesapta, gerçek olmayan bir para ile başlamak en ideal olandır. Ayrıca, demo hesap açmak, profesyonellerin de yaptığı bir uygulamadır. Gerçek maçlardan önce futbolcuların yaptığı antrenman maçları gibi, profesyonel trader' lerın da sıkça antrenman olarak demo hesapta işlemler yapıp, stratejiler geliştirdikleri görülür.

Finansal yatırım kararlarını bizzat kendisi almak ve trade işlemlerini kendisi yapmak isteyen kişilerin, finansal okuryazar olması gerekmektedir. Finansal okuryazarlık yolundaki bu süreçte, "duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, uygularsam öğrenirim!" sözünü daima bilerek, tıbkı sporcuların gerçek maça çıkmadan önce yaptıkları antrenman' lar gibi, bir demo hesapta gerçek olmayan para ile al-sat işlemleri, yatırımlar yapılmalıdır. 

Finansal okuryazarlık ve trader' lik sürecini, günlük hayatta araba sürmeyi öğrenmek için yapılan aşamalara benzetebilirsiniz. Nasıl ilk önce bir sürücü kursuna yazılıp, gerekli teorik ve uygulamalı sürüş eğitimleri almak gerekiyorsa, aynı şekilde finansal piyasalarda işlem yapmak için de temel analiz, teknik analiz ve price action eğitimleri alıp, bu eğitimlerde öğrenilenleri kavrayıp tam olarak öğreninceye kadar demo bir trade hesabında gerçek olmayan para ile uzun süre işlem yapmak gerekir.

Peki, demo hesapta ne zamana kadar işlem yapmak gerekir? Bunun cevabı için, profesyonel olan trader' ların geçmiş sürecine bakarsak, hergün 4-5 adet işlem açıp, en az 6-7 saat canlı piyasa grafiklerini izleyerek, minimum 6-8 aydır. Bu süreç sonunda, artık risk-getiri oranınızı devamlı gözeterek, doğru yerlerden açtığınız trade' ler sonucunda, demo trade hesaptaki gerçek olmayan paranızı, arttırabiliyorsanız, kısacası kazanan tarafa geçtiyseniz, bunu gördüğünüzde artık kendi kararınızla gerçek hesapta trade yapmanız doğru olacaktır.