Finansal Analiz' de Kullanılan Grafik Türleri

 


Finansal analiz diyince büyük çoğunluğun aklına ilk olarak Teknik Analiz gelir. Halbuki, Teknik Analiz dışında, Temel Analiz ve Fiyat Hareket Analizi (Price Action) olarak diğer analiz çeşitleri de vardır. Teknik Analiz penceresinden bakacak olursak, Teknik Analiz yaparken kullanabileceğimiz grafik türleri: Çubuk, Mum, Hollow Mumları, Heikin Ashi Mumları, Alan, Çizgi, Renko, Kagi, Point & Figure, Range, Line Break ve Baseline Grafikleridir.




Günümüzde internetin yaygınlaşmaya başlaması ve yazılım teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, finansal piyasalardaki fiyat veri akışlarını, canlı olarak anlık yazılım programları üzerinden grafiğe çeviren çok sayıda bilgisayar programı ve web tabanlı ekonomi sitesi vardır. Bunlardan global olarak en çok kullanılanlara örnek verecek olursak, Investing.com ve Tradingview.com' dur. Bu bahsettiğim iki web sitesinde de çeşitli finansal enstürmanların fiyat grafiklerini canlı olarak görüp, üzerinde teknik analiz yapabileceğiniz sayfa alanı vardır. Bu teknik analiz sayfasında, sol tarafta çizim araçlarının bulunduğu menüler, üst tarafta ise timeframe' ler, grafik türleri, finansal enstürman seçimi kutusu gibi diğer menüler vardır.



İşte her iki ekonomi sitesinin herhangi birinden, teknik analiz yapabileceğiniz grafik sayfasını açıp, istediğiniz bir finansal enstürmanın grafiğini ekrana getirterek, timeframe ve grafik türü seçiminizi yapabilirsiniz.