Olumsuz -Fırsatı Kaçırma Korkusu (FOMO)

 


Fear Of Missing Out (FOMO) kelime anlamıyla, "Fırsatı Kaçırma Korkusu Psikolojisi" anlamına gelir. Finansal piyasalarda, bir enstürmanın fiyatı yükselmeye başladığında, o an pozisyonda olmayan amatör kişiler, fiyatların daha da yükseleceğini düşünürler ve pozisyonda olmadıkları için psikolojik olarak huzursuz olurlar. Yeterli finsnsal bilgisi ve trader' lik ehliyeti olmayan bu kişiler, psikolojik olarak rahatlamak için; ilgili enstürmanın fiyatı çok fiyatlandığı ve tepede olduğu halde, trade pozisyonu açarlar.

Finansal enstürman fiyatı tepeden olduğu halde, bunu gözardı ederek, FOMO' ya kapılan bu amatör kişiler, açtıkları bu trade pozisyonlarının sonucunda çoğunlukla zarar ederler. Çünkü, fiyatı yükselmiş bir finansal varlığın, momentumu azalmıştır ve gelen kar satışları ile enstürmanın fiyatı tepeden hızlıca belirli bir seviyeye kadar düşer. FOMO' ya kapılıp da, fiyat tepedeyken pozisyon açan amatör trader' ler, beklentisinin gerçekleşmediği trade pozisyonlarında, B ve C planlarına sahip değildirler ve sonuç olarak zarar ederler.

FOMO dediğimiz bu olumsuz trade psikolojisine, zaman zaman profesyonel trader' ler de kapılabilmektir. Ama, eğitimli oldukları, ilave strateji ve taktik bilgilerine sahip oldukları için, profesyonel trader' lar, amatör trader' ler gibi büyük zarar etmezler. 

FOMO' ya kapılmamak için, kendi trade kurallarınız olmalıdır ve her koşulda bu kurallara sadık olmalısınız. Örneğin, şu sözü kural haline getiren trader' ler, asla FOMO psikolojisine kapılmazlar. "Bir enstürmanın fiyatı ucuz iken alırım, pahalı iken satarım!" 

Finansal piyasalarda, 4 farklı ucuzluk-pahalılık kavramı vardır. Bunlar; "Ucuzun Ucuzu", "Ucuzun Pahalısı", "Pahalının Ucuzu", "Pahalının Pahalısı" . Profesyonel yatırımcılar ve trader' ler her zaman "Ucuzun Ucuzu" olan enstürmanı satın alırlar, "Pahalının Pahalısı" olan enstürmanı satarlar. 

İşte, FOMO psikolojisine kapılan kişiler; ya "Pahalının Ucuzu" ya da "Pahalının Pahalısı" durumundaki, fiyatları aşırı yükselmiş enstürmanları satın aldıkları için, kısa bir süre gelecek olan kar realizesi ile fiyatları düşecek bu enstürmanlarda zarar etme olasılıkları yüksektir.