Mean Reversion Trade

 


"Mean Reversion Trade" kelime anlamı Ortalamaya Dönüş Trade' i olup, finansal enstürmanların fiyatlarının pozitif veya negatif yönde hareketli ortalamalardan uzaklaştığında, tekrardan hareketli ortalamalara doğru hareket edeceğini bilerek yapılan trade stratejisidir. Fiyat, hareketli ortalamaların etrafında spiral şeklinde hareket eder. Buna göre, "Mean Reversion Trade (Ortalamaya Dönüş Trade' i)" stratejisini kullanan yatırımcı ve trader' ler; fiyat, hareketli ortalamalardan uzaklaştığında, ortalamanın bulunduğu yöne doğru pozisyon açarlar. Ayrıca; fiyat hareketinin ortalamaların etrafında yaptığı spiral hareketi de, trend kanalı veya yatay kanal hareketi çerçevesinde görürler. Ortalamaya dönüş stratejisinde kullanılan hareketli ortalama türü çoğunlukla Simple Moving Average (Basit Hareketli Ortalama) olup, periodu 50' dir. Bazı trader' ler period olarak 100 ve 200' ü de kullanırlar.

Ortalamaya dönüş trade' i, hareketli ortalamalar indikatörü dışında, regresyon trend kanalı çizilerek de yapılır. Teknik analiz sayfasında çizim araçları menüsünde, regresyon trend kanalı çizim aracı mevcuttur. Bu araç kullanılarak çizilen regresyon trend kanalında, kanalın tam ortasından regresyon çizgisi geçer. Fiyat, bu orta çizginin üstünde ve altında standart sapmalar yaparak hareket eder. Yatırımcı ve trader' ler bu regresyon trend kanalı çizerek trade stratejilerini kurgularlar. Hem regresyon trend kanalı hem de hareketli ortalamalar(SMA(50)) aynı da da kullanılabilir.

"Mean Reversion Trade" stratejisinde aslında tek bir basit mantık vardır. Eğer fiyat, ortalamaların altında ise veya regresyon trend kanalındaki ortasındaki regresyon çizgisinin altında ise, ilgili enstürmanın fiyatı ucuzdur ve long yönünde yatırım yapılabilir. Tam tersi olarak; fiyat, ortalamaların ve regresyon trend çigisinin altında ise, fiyat pahalıdır ve short yönünde işlem yapılabilir.