Olumlu - Konforlu Trade

 


Olumlu Trade Psikolojileri tek çatı altında toplarsak buna "Konforlu Trade" diyebiliriz. Konforlu trade psikolojisi ve ruh haliyle, yatırım ve trade işlemleri yapanlar ancak profesyonel yatırım uzmanları ve trader' lerdir. Konforlu trade yapmayı, günlük hayatta araba sürebilme ile özdeşleştirebiliriz. Araba sürebilmek, daha önce hiçbir sürüş eğitimi almamış, belirli bir süre sürüş tecrübesi olmayan birisi için ne ise; finans-piyasa bilgisi olmayan, temel analiz, teknik analiz, price action analizi bilmeyen; risk yönetimi, para yönetimi ve psikoloji yönetimi bilmeyen; çeşitli yatırım-trade stratejileri ve taktikleri bilmeyen kişiler için de aynı şekilde odur. 

Şuan trafikte konforlu ve rahat bir şekilde araba sürebilen bir kişi, bu son durumdaki haline gelmesinin ne kadar zaman alabildiğini tahmin edebilirsiniz. İşte, aynı mantıkla, finansal piyasalarda başarılı, profesyonel bir yatırımcı, trader olabilmek için de benzer aşamalardan geçmek gerekir. Finansal piyasalarda olumlu trade psikolojileri ile işlem yapan yatırımcı ve trader' ler, başarı grafiklerini sürekli arttırırlar ve para kazanırlar. Hangi finansal enstürmanlara, nerede ve nasıl pozisyona gireceklerini; beklenti gerçekleşmezse B ve C planlarını, hedge imkanlarını v.s. önceden belirlerler ve planlı bir şekilde hareket ederler. Profesyonel yatırımcılar ve trader' ler, asla yumurtaları tek bir sepete koymazlar.

Tabir ile; sepet yapmak yani farklı enstürmanlardan bir portföy hazırlamak, risk' i bölmeyi sağlar. Önemli olan, toplamdaki sonuçtur. Yatırım yapılan finansal enstürmanların içinde stoploss ile az bir zararla sonuçlananlar tabiki olacaktır. Ama, doğru risk-getiri yönetimi ve yatırım stratejileri ile toplamda kar elde etmek önemlidir. Örneğin, hedge imkanının olduğunu bilen profesyonel yatırımcılar ve trader' ler için korku yerine rahatlık vardır.

İşte, tüm bu durumların sonucunda, trafikte konforlu araba kullanan usta bir sürücü gibi, finansal piyasalarda da konforu işlemler yapabilmek için, finansal yatırımcı ve trader ehliyeti almak gerekir.