Olumsuz - Piyasaların Dalgalı Yapısı

 


Finansal piyasalar, enstürmanların grafiklerine baktığımızda, fiyatların dalgaları halinde hareket ettiğini görürüz. Bu dalgalanmalar, bazen aşırı volatilite halinde çok hızlı olmaktadır. Finansal eğitimi yeterli düzeyde olmayan kişiler, trade pozisyonlarına girerken, herhangi bir stratejisi olmadan, kumarbaz gibi şansının kendisine yardım edeceğini düşünerek pozisyonlara girerler. Veya, risk-getiri oranına sadakat gibi önemli kriterleri bilmeden, sadece bir, iki indikatörün verdiği al-sat sinyalleri ile trade pozisyonları açarlar. 

Finansal trader' lik ehliyeti olmayan bu kişiler; piyasaların hareket yapısını bilmedikleri, risk-getiri oranından habersiz oldukları ve terste kalma durumun nasıl bir strateji ile hareket edeceklerini bilmedikleri için, dalgalı piyasa hareketlerinde kar' da olduklarında nerede ve nasıl kar realizesi yapacaklarını bilmezler, zararda olduklarında da ya panik olup pozisyonlarını erkenden zararla kapatırlar ya da zarar miktarı artarken, fiyatların yeniden yükseleceğini düşünerek zarar eden pozisyonlarını ideal yerde kapatmazlar. 

İşte, finansal piyasaların dalgalı hareketleri neticesinde; finansal yatırım ve trade işlerinin ehli olmayan, yeterli bilgiye sahip olmayan, trade psikolojilerini bilmeyen kişiler, sürekli para kaybederler ve finansal piyasalarda başarılı olamazlar. Bu kişiler, zarar etmeleri sonucunda diğer olumsuz trade psikolojilerinden "İntikam Trade' i Psikolojisi" ' ne de kapılıp, zarar miktarları daha da artmaktadır.