Price Action' da Süper 3' lü

 


"Price Action" dediğimizde, içinde çok sayıda mum çubuk formasyonlarını barındıran bir analiz çeşidi akla gelir. Bu mum çubuk formasyonlarına baktığımızda, bu mum formasyonlarının özünde 3 ana mum formasyonunun türevi olduğunu görürüz. Bu 3 ana mum formasyonundan söz edecek olursak, bunlar:

1) Coil(Bobin şeklinde dizilmiş mumlar)

2) Pin Bar Mumlar

3) Engulf

Burada, ilk olarak coil(bobin) kavramından bahsetmek gerekirse, bobin mum dizilimi, yukarıdaki resimde olduğu gibi, fiyatın yükseliş veya düşüş hareketinden sonra yatay bir alana girip, kırmızı ve yeşil mumların kombinasyonunda bir bobin görünümü yapmasıdır. Bu süreçte fiyat, dar alanda ilerler ve akümüle olur. Bu yatay alanda, alıcılar ile satıcılar arasında sıkı bir fiyat pazarlığı yaşanır. Bunu alıcılar ile satıcılar arasında yaşanan bilek güreşine benzetebiliriz. 

Bobin mum diziliminin olduğu bu alanlara, sup-dem(supply and demand) bölgeleri denir. Bunun diğer adı arz-talep bölgesidir. İşte bu alanlar, destek-direnç bölgeleridir.

Pin bar mum' lardan söz edersek; pin bar mumlar, alıcıların lehine olan ve satıcıların lehine olan pin bar mumlar olarak ikiye ayrılır. Alıcıların lehine olan pin bar' larda, mumların iğneleri gövdelerinin alt tarafındadır ve boyları uzundur. Bu mumlar, alıcıların satıcılara göre daha baskın ve güçlü olduğuna dair sinyal olabilmektedir.

Satıcıların lehine olan mumlar ise, yukarıdaki görselde olduğu gibi pin bar mumlarının iğneleri gövdelerinin üst tarafındadır ve boyları uzundur. Bu mumlar, satıcıların alıcılara göre daha baskın ve güçlü olduğuna dair sinyal olabilmektedir.

Engulf mumlar ise, yine yukarıdaki resimde olduğu gibi, boğa engulf(alıcıların lehine) ve ayı engulf(satıcıların lehine) olmak üzere ikiye ayrılır. Engulf mumlar, pin bar' lar ve coil(bobin) gibi price action analizinin 3 ana yapıtaşından biridir. Engulf mumlar ile pin bar mumların arasında denklik ilişkisi vardır. Öyle ki, "Her pin bar, aynı zamanda bir engulf mum' dur!" Bunun ispatı için, herhangi bir pin bar' ı herhangi bir timeframe' de gördüğünüzde; bir alt time frame penceresi açarsanız, aynı time bölgesinde bir engulf mum formasyonu göreceksiniz.