SUP-DEM' den SUP-DEM' e Trade

 


Sup-Dem(Supply and Demand) kelime olarak arz-talep anlamına gelir. Sup-Dem bölgeleri dediğimizde ise, arz-talep bölgeleri anlamına gelir. Sup-Dem bölgeleri, fiyatın belirli bir süre yatay olarak hareket ettiği, akümüle olduğu, alıcı ve satıcılar arasında fiyat üzerinde yoğun pazarlık yapıldığı yerlerdir. Sup-dem bölgelerinde, price action analizinde adı geçen bobin(coil) mum görünümü görülür. Yukarıdaki görselde olduğu gibi, kırmızı ve yeşil mumlar yatay olarak ardı sıra dizilirler.



Sup-dem kavramı, price action analizinde kullanılan 3 ana daldan biridir. Konnektör bölgesi olarak da isimlendirilir. Fiyat hareketlerine baktığımızda, tahtada grafiği çizen alıcı ve satıcılar arasındaki alışverişte, fiyatın yükselme hareketi veya düşme hareketi öncesinde, bir karar aşamasına girdiği görülür. Bu aşamada, alıcılar ile satıcılar arasında adeta bilek güreşi yaşanır. İşte esnada, mum barlarında yatay hareket ve bobin(coil) mum görünümü oluşur. Bu süreç sonunda, eğer fiyat sup-dem bölgesini yukarı yönde, hacimli boğa mumu ile kırarsa, bu durum yükseliş hareketinin başladığına dair bir sinyal olur. Aynı mantıkla, eğer fiyat sup-dem bölgesini aşağı yönde, hacimli ayı mumu ile kırarsa, bu durum düşüş hareketinin başladığına dair bir sinyal olur.

Pozisyonu taşıma maliyeti olarak baktığımızda, trade pozisyonlarına sup-dem bölgelerinin kırılımı sonrasında, risk-getiri oranı ile stoploss ve takeprofit emirleriyle girmek ideal olacaktır.

Kısacası, fiyat grafiklerinde, fiyat bir sup-dem bölgesinden bir başka sup-dem bölgesine doğru hareket eder. Burada, sup-dem bölgeleri bir nevi otobüs durağı gibidir.